Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-08@18:06:37 GMT

احتمال استفاده از تسلیحات اتمی افزایش یافته است

تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۱۸۱۶۸

احتمال استفاده از تسلیحات اتمی افزایش یافته است

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از گاردین، موسسه تحقیقات بین‌المللی صلح استکهلم امروز دوشنبه از احتمال افزایش ذخایر تسلیحات هسته‌ای جهان برای اولین بار از زمان جنگ سرد خبر داد و همزمان مدیر این موسسه نیز نسبت به افزایش خطر استفاده از تسلیحات هسته ای هشدار داده است.

این موسسه همچنین اعلام کرد که درگیری ها در اوکراین و حمایت غربی ها از دولت کی یف تنش ها را بین ۹ کشور صاحب کلاهک های هسته ای بالا برده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موسسه مذکور در گزارش خود افزود که در حالی که شمار تسلیحات هسته ای تا حدودی بین ژانویه ۲۰۲۱ تا مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ کاهش یافت، چنانچه قدرت های هسته ای اقدامی فوری انجام ندهند، ذخایر جهانی کلاهک های هسته ای ممکن است برای اولین بار طی دهه ای اخیر افزایش یابد.

«ویلفرد وان» مدیر بخش برنامه تسلیحات کشتار جمعی این موسسه در این باره گفت: همه قدرت های هسته ای در حال افزایش یا به روز رسانی زرادخانه های هسته ای خود هستند و اکثر آنها در حال استفاده از لفاظی های هسته ای و نقش این تسلیحات در راهبردی های نظامی خود هستند.

وی افزود: این مسئله روندی بسیار نگران کننده است.

پیشتر و همزمان با آغاز عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه نیروهای راهبردی هسته ای خود را به حالت آماده باش در آورد.

در همین رابطه لفاظی ها بین قدرت های بزرگ به ویژه طرف های غربی مبنی بر وقوع جنگ سوم جهانی بالا گرفت و روسیه را متهم به تصمیم برای استفاده از سلاح هسته ای نمودند.

«دیمیتری مدودف» معاون رئیس شورای امنیت روسیه در این باره ضمن اشاره به این مسئله که روسیسه اجاز آغاز جنگ جهانی سوم را نخواهد داد، گفت که سپر هسته‌ای مسکو مانع بروز جنگ جهانی سوم می‌شود.

کد خبر 5513017 محمدرضا الكائی

منبع: مهر

کلیدواژه: اوکراین روسیه مسکو ولادیمیر پوتین جنگ اوکراین حمله روسیه به اوکراین آخرین اخبار اوکراین بمب هسته ای بمب اتمی کلاهک هسته ای رژیم صهیونیستی ایالات متحده امریکا اوکراین روسیه عراق فلسطین ایران جنگ اوکراین سوریه لبنان حمله روسیه به اوکراین مسکو جو بایدن ناتو هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۱۸۱۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترمیم رابطه؟!

فرارو-رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ برای گفتگو با مقامات ایرانی وارد تهران شد. سفری که پس از تحولات گسترده در منطقه از جهات مختلفی حائز اهمیت است.

به گزارش فرارو، حدود یک ماه پیش از این سفر، گروسی در گفتگو با اسکای نیوز تاکید کرده بود که میزان بازرسی (در ایران) هنوز به سطحی نرسیده که مد نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و گفته بود: «با توجه به عمق و وسعت برنامه (هسته‌ای ایران)، ما باید قابلیت‌های نظارتی بیشتری داشته باشیم.» اکنون و پس از سفر گروسی به ایران و ملاقات‌های وی با مقام‌های ارشد ایرانی، نخستین پرسشی که مطرح می‌شود این است که در چمدان سوغاتی گروسی برای ایران چه چیز‌هایی جای گرفته و پیامد‌های این سفر چه خواهد بود؟

احتمال حل مناقشات کهنه بین ایران و آژانس

یکی از مسائلی که از مدت‌ها پیش از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به عنوان مورد مناقشع مطرح بوده، مسئله سانتریفیوژ‌ها است. برخی کارشناسان غربی معتقدند: «آژانس بین المللی انرژی اتمی به طور قابل توجهی بیشتر نگران بخش ناپیدا در برنامه هسته‌ای ایران است.» این در حالی است که مقام‌های ایرانی بار‌ها اعلام کرده اند نهایت همکاری را برای فراهم کردن زیرساخت‌های بازدید کامل مقامات آژانس از ایران انجام می‌دهند. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در اظهارات خود پس از سفر گروسی به ایران تاکید کرد که امیدوار به تقویت همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

در کنار این موارد، در ملاقات مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی با علی باقری، مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی، موضوعاتی، چون مذاکرات رفع تحریم‌ها و ابعاد مختلف همکاری‌های ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است. فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین ایران و تحلیلگر ارشد سیاسی در این باره به فرارو گفت: «حدس کلی درباره سفر گروسی به ایران و بازخورد‌های پس از آن این است که به نظر می‌رسد این بار شاهد ترمیم بخش‌هایی از روابط تخریب شده خواهیم بود. حقیقت این است که با انزوا و جدا ماندن از دنیا به نتیجه مثبتی نمی‌رسیم. نتیجه ادامه وضعیت شکرآب بودن رابطه ما با آژانس، افزایش فشار‌های بین المللی، بالارفتن تورم و امثالهم است. مدتی است که به نظر می‌رسد شاهد تحمل و صبوری بیشتری از سوی مقام‌های ایرانی هستیم و ایران در تلاش است با همسایگان خود نیز روابط سیاسی را ترمیم کند. بعد از درگیری‌های سال گذشته با پاکستان، اخیرا شاهد بهبود روابط و سفر مقامات به پاکستان بودیم، همچنین با ترکمنستان نیز شاهد برخی گشایش‌ها هستیم. التهاب‌های روابط ما با جمهوری آذربایجان نیز که سیاست‌های واکنشی شدیدی نسبت به ما داشت، تا حدودی ترمیم شده است. روابط ما با کشور‌های دیگری از جمله عربستان نیز به مرحله قابل قبولی رسیده است.»

ایران آماده افزایش شفافیت و همکاری است

با وجود این که سفر گروسی به ایران از سوی برخی کارشناسان به عنوان یک چشم انداز مثبت در روابط ایران و آژانس مطرح می‌شود، اما نگاهی به سخنان ماه‌های گذشته گروسی نشان می‌دهد برای رسیدن به اعتماد متقابل و تاثیرگذار به گام‌های آهسته و پیوسته نیاز داریم. برای مثال، رافائل گروسی در گفت‌وگویی با خبرگزاری آلمانی «دویچه‌وله» مدعی شد که ایران با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی «چند هفته و نه چند ماه» برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد. اگرچه او در عین‌حال تأکید کرد «این حرف به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت»، اما سخنان او همانطور که پیش‌بینی می‌شد، به سرعت مورد توجه رسانه‌های غربی قرار گرفت و یک بار دیگر این ادعا را پررنگ کرد که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای است و این ادعا در شرایطی پررنگ شد که ایران بار‌ها و بار‌ها تاکید و یک‌بار دیگر پرونده موضوعات گذشته را با ادعای «ایران نزدیک‌تر از همیشه به سلاح هسته‌ای» باز کرد. ایران در حال غنی سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد است. این در حالیست که برای ساختن سلاح هسته‌ای به به حدود ۹۰ درصد غنی سازی نیاز است.

در سال ۲۰۲۳، تهران به ناظران هسته‌ای سازمان ملل تضمین‌های گسترده‌ای داد که به تحقیقات طولانی مدت در مورد ذرات اورانیوم یافت شده در سایت‌های اعلام نشده کمک خواهد کرد و تجهیزات نظارتی حذف شده را مجدداً نصب خواهد کرد. اما آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی شده است که سطح همکاری‌ها به اندازه‌ای نیست که مورد انتظار آژانس بود. اسلامی در نشست خبری سه شنبه ۱۸ اردیبهشت با گروسی گفت: «ما به تعاملات بر سر مسائل حل نشده از جمله مسائل مربوط به دو سایت ادامه می‌دهیم.»

مجلسی در این باره به فرارو گفت: «من معتقدم اکنون به مرحله‌ای رسیدیم که برخی مقامات به این نتیجه رسیده اند که تنش با آژانس تا چه حد زیانبار است و ایران باید به عرصه جهانی برگردد و البته باید قوانین را رعایت کند. یکی از این قواعد بازی رعایت اصول NPT است. همان اصولی که عدم رعایتشان منجر به صدور ۶ قطعنامه و فشار‌های بعدی علیه کشور شد. اکنون صحبت از این است که مجددا پایش‌ها اغاز شود و ایران هیچ اقدامی علیه پروتکل‌های آژانس انجام نداده است. امیدوارم به مرحله‌ای برسیم که مواردی مثل FATF را نیز بپذیریم و در برابر این موضوعات مقاومت نکنیم. در حال حاضر پذیرش معاهده‌های جهانی چه در حوزه انرژی هسته‌ای و چه درباره اقتصاد، تعهدات حوزه بانکداری و امثالهم، حائز اهمیت بسزایی است. قدم اول برای پیشرفت کشور ما در همه حوزه ها، پذیرش پروتکل‌ها خواهد بود. ما باید این اعتماد را برای آژانس و غربی‌ها ایجاد کنیم که به هیچ وجه علاقه‌ای به سلاح‌های هسته‌ای نداریم. این مضووع در سایه همکاری مداوم و بازدید‌های مستمر امکان پذیر است.»

حسین امیر‌عبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران پیش از سفر گروسی به تهران گفت: «همکاری آژانس و ایران در مسیر خوبی قرار دارد و ما از سفر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران استقبال می‌کنیم.» مشابه همین سخنان نیز پس از دیدار گروشسی و وزیر امور خارجه تکرار شد. سفر رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزون بر اهمیت تاریخی خود، با توجه به مناقشات منطقه‌ای از جمله درگیری‌ها در غزه و رفح و درگیری‌های اخیر ایران و اسرائیل حائز اهمیت است. افزون بر این ها، ایران بار‌ها در حوزه دخالت‌های غرب و به ویژه ایالات متحده در روابط ایران و آژانس شکایت کرده بود، بنابراین نتایج سفر گروسی از زاویه مسائل بین الملل نیز حائز اهمیت است.

مجلسی در این باره به فرارو گفت: «ما از پشت پرده‌های روابط ایران و آژانس یا آن چه که تحت عنوان «توافق نانوشته» مطرح می‌شود خبر نداریم. اما می‌توانیم با توجه به سابقه ایران و آژانس و با توجه به این که ایران بار‌ها از دخالت‌های ایالات متحده در نوع تصمیم‌های آژانس شکایت داشت، حدس بزنیم این بار نیز ایالات متحده و کشور‌های غربی از افزایش روابط ایران و آژانس حمایت ضمنی می‌کنند یا از مقدمات آن بی خبر نبوده اند. طبیعتا به یاد داریم که مخالفان اصلی غنی سازی، کشور‌های غربی و ایالات متحده بودند.»

وی افزود: «نمی توانیم این نکته را نادیده بگیریم که تحولات غزه، سراسر جهان را تحت الشعاع خود قرار داده و به نوعی، تحولات جهان، متاثر از درگیری‌های خاورمیانه است. این مسئله از این جهت در روابط غرب با ایران و البته آژانس با ایران تاثیر گذار بوده، که غربی‌ها و آژانس می‌خواهند با افزایش روابط با ایران، مانع از هر نوع تهدیدی شوند که مدعی هستند یا احتمال می‌دهند از سوی ایران رخ دهد. هرچند که انتظار می‌رود با شکل گیری توافق بین حماس و اسرائیل سطح تنش‌های منطقه‌ای کاهش بیشتری پیدا کرده و به شکل مستقیم بر روابط ایران و آژانس و توسعه توافقات بین المللی ایران نیز اثر بگذارد. حقیقت این است که از ابتدای جنگ در غزه، تلاش‌های گسترده اسرائیل برای باز کردن پای ایران به جنگ، فشار زیادی بر کشور وارد کرده است.»

دیگر خبرها

  • تنش شدید میان روسیه و غرب درباره اعزام نیرو به اوکراین/ تصرف دو منطقه دیگر اوکراین توسط ارتش روسیه
  • جهان در شوک اتمی: روسیه و چین در ماه، پایگاه هسته‌ای می‌سازند
  • ترمیم رابطه؟!
  • سازمان منع تسلیحات شیمیایی: ادعای استفاده روسیه از تسلیحات ممنوعه در اوکراین اثبات‌شده نیست
  • غربی‌ها علاقه‌مند به روابط نزدیک ایران و روسیه نیستند/ اسرائیل مخالف صنعت هسته‌ای ایران است
  • کم رنگ شدن خط قرمز عدم استفاده از تسلیحات غربی علیه روسیه
  • هشدار روسیه به آمریکا درباره «نتایج رویارویی دو قدرت اتمی»
  • پوتین رزمایش هسته‌ای برگزار می‌کند
  • پوتین دستور تمرینات نظامی جهت استفاده از سلاح هسته‌ای را صادر کرد
  • رزمایش اتمی روسیه با «تسلیحات غیر راهبردی»